Ajatko kovalla työllä hankittua liikennettäsi yrityksesi etusivulle? Monet nimittäin tekevät tämän virheen markkinoinnissa.
Ongelmana on se, että siinä ei ole mitään suunnitelmallisuutta. Et voi päättää meneekö henkilö lukemaan blogia, tietoa meistä -kohtaan vai lähteekö hän heti pois. Et anna selkeää viestiä mitä tulee tehdä.
Ikään kuin asiakas, joka tulee kauppaan, missä ei ole koskaan aiemmin ollut, eikä hän saa myyjältä apua!
Parempi vaihtoehto on rakentaa laskeutumissivu, eli ländäri (kuten me markkinointityypit sitä kutsumme). Laskeutumissivu on yksittäinen oma sivu, mihin ajat liikennettä esimerkiksi Facebook- ja Google-mainonnastasi. Sivu on rakennettu vain sille asialle/toiminnolle, mitä haluat henkilön tekevän.
Annan esimerkin.
Luot laskeutumissivun, joka pyytää henkilöä jättämään yhteystietonsa, jotta hänestä tulee liidi ja voit klousata hänet myöhemmin. Laskeutumissivu on rakennettu siis vain tämän yhden tavoitteen ympärille.
Hän ei pääse navigoimaan blogiin tai muille sivuille, vaan prospektille on annettu yksi tehtävä – jättää yhteystiedot. Et pyydä mitään muuta. Tämä on paljon tehokkaampi tapa, kuin ajaa liikennettä etusivulle ristiä sormensa, että joku jättää yhteydenottopyynnön.
Helppoa eikö?
No, ehkä helpommin sanottu kuin tehty, saatat miettiä.
Miten tällainen laskeutumissivu pitäisi sitten rakentaa ja mitä sen pitäisi pitää sisällään? Käyn nyt läpi 5 kohdan listan mitä seuraamalla rakennat väkevän laskeutumissivun, joka tuottaa liidejä ja myyntiä yrityksellesi. Lopussa on vielä yksi bonusvinkki!
1. Herätä huomio iskevän otsikon avulla – jätä lukijasi ”koukkuun”
Otsikko on usein ensimmäinen asia, minkä ihmiset huomaavat selaillessaan nettiä, somea tai kun saapuvat sivullesi. Otsikolla on TODELLA suuri merkitys siinä saatko mitään kaupaksi. Alussa tärkeää on herättää huomio otsikon avulla.
Otsikko toimii ”koukkuna” ja tavoitteesi on saada henkilö tarttumaan siihen.
Kerro mitä SE TEKEE älä mikä se on.
Esimerkiksi älä kirjoita ”Tuloshakuinen digitoimisto” plääh, miten tylsä. Tuo otsikko ei kerro mitään. Kirjoita mieluummin vaikka ”Autamme yritystäsi rakentamaan tuottavia somekampanjoita, jotta sinulle jää aikaa muuhun.”
Oheinen otsikko kertoo heti paljon enemmän ja on 100 kertaa kiinnostavampi (ainakin minun mielestäni).
Tai esimerkiksi ladattavan oppaan laskeutumissivun otsikko voisi olla vaikka: ”Maksuton opas kertoo miten 10 kertaistat yrityksesi liidimäärät yksinkertaisen metodin avulla.” Eikö olekin houkutteleva? Varmasti haluaisit lukea lisää nähdessäsi tuon otsikon.
Vältä myös mahdollisuuksien mukaan turhia geneerisyyksiä. Ole sen sijaan omaperäinen ja kerro heti esimerkiksi jokin ydinhyöty.
Otsikko toimii ns. value proppina, eli arvolupauksena. Mieti millaista arvoa lupaat. Mitä se mitä myyt/annat tekee henkilölle, joka sen ostaa/saa?
2. Keskitä mielenkiinto näyttävän kuvan tai videon avulla
Laskeutumissivulla on hyvä olla jokin kertova video tai vähintäänkin kiinnostava kuva. Kun henkilö on lukenut otsikon ja keskittänyt huomionsa, nyt tehtäväsi on pitää mielenkiinto yllä.
Tämän voi tehdä juurikin hyvän videon avulla, missä kerrot lisää sivusi aiheesta, oli se sitten tuotteesi, palvelusi, liidimagneettisi…
Tässäkään ei kannata olla liian vaativa. Mitään Hollywood-laatua ei kukaan odota, eikä sellaista todellakaan tarvitse. Jos sinulla on joku parempi kamera niin aina plussaa, käytä sitä, mutta ihan iPhonen kamera sopii videon kuvaamiseen hyvin.
Haluat kuitenkin pitää huolen, että kuva on hyvin valaistu ja äänesi kuuluu selkeästi. Tähän kannattaa hommata esimerkiksi joku ulkoinen mikrofoni, esimerkiksi rintaan kiinnitettävä nappimikrofoni, jotka eivät maksa kuin muutaman kympin.
Itse videota suunnitellessa kannattaa ensiksi kirjoittaa joku pieni outline vaikka Wordiin siitä mitä haluaa sanoa, pari bullettia riittää. Tarkoituksena on varmistaa, että sinulla on jokin ajatus mitä sanoa ja näin kuvaamisesta tulee helpompaa ja nopeampaa kun et lähde täysin kylmiltäsi.
Video tuo sinua lähemmäs prospektiasi ja pystyt luomaan suhdetta ja luottamusta hyvin pelkän videon avulla.
Okei mahtavaa! Olet herättänyt huomion iskevän otsikkosi avulla ja synnyttänyt mielenkiinnon videon kautta. Jatketaan.
3. Kerro hyödyistä – luo vastustamaton halu ostaa tai saada sivulla tarjottu asia
Siinä missä monet menevät vikaan on, että he kertovat vain ominaisuuksista ja jättävät hyödyt kokonaan pois.
Sen sijaan anna paino nimenomaan hyödyille. En voi tarpeeksi stressata tätä. Ihmiset eivät osta ominaisuuksia, vaan hyötyjä.
Koita asettua ostajan asemaan ja vastata kysymykseen: mitä konkreettista hyötyä minä tästä saan?
Tässäkin voit miettiä vanhaa analogiaa – älä myy porakonetta, vaan reikiä seinään.
Kun Apple julkaisi 2001 iPodin se ei kertonut tylsiä teknisiä tietoja, esim. tässä laitteessa on 5 gigaa tallennustilaa… sen sijaan Apple kertoi hyödyistä: 1000 biisiä taskussasi. Siinä vasta hyöty vailla vertaa!
Se kertoo heti mitä hyötyä henkilö saa, kun hän ostaa sen. Ei mitään turhaa teknologia-jargonia.
Opetus: muotoile ominaisuudet hyödyiksi.
4. Mitä seuraavaksi? Anna yksi selkeä ohje, eli toimintakehote
Haluat luonnollisesti, että sivulle tulijoilla on jokin toiminta, minkä haluat heidän ottavan.
Esimerkiksi jos tarjoat ilmaista opasta, pyydä sähköpostiosoite ja nimi. Näin keräät nimiä sähköpostilistaasi, joille voit markkinoida uudelleen.
Jos tavoitteesi on kerätä yhteydenottoja, lisää selkeä formi missä pyydät tarvitsemasi tiedot. Jos pyydät ostoa, anna selkeä toimintakehoite ostamiselle.
Tärkeää on, että sinulla on YKSI ensisijainen toimintakehote. Älä pyydä useaa, sillä henkilö ei ota niitä kaikkia. Mieti yksi toiminta, joka on kaikkein tärkein ja käytä sitä.
Tee toimintakehotteesta ISO, niin, että se huomataan. Konversiosi parantuvat kun toimintakehoitteesi on isolla ja näkyvästi sivullasi. Et halua mitään pientä hiiren kokoista painiketta, sillä kukaan ei huomaa sitä ja täten ollen kukaan ei klikkaa sitä.
Suunnittele värit myöskin niin, että toimintakehote-nappi erottuu muusta sivusta hyvin. Haluat tärkeän toimintakehotteesi ikään kuin pomppaavan sivusta ulos.
Kuten otsikossakin, vältä tässäkin geneerisyyksiä kuten OSTA, TILAA, LIITY, vaan kerro juuri se, mitä saa kun toimintakehoitettasi painetaan. Esim. ”Lataa ilmainen oppaani”.
Yksi hyvä tapa lisätä konversioita toimintakehoitteessa on lisätä kiireellisyyden tuntua. Tässä kuitenkin varoituksen sanana – älä feikkaa! Kukaan ei pidä feikistä kiireestä.
Anna legitti aika, jolloin tarjouksesi on voimassa, ja kun aika umpeutuu, myös tarjous päättyy.
Jos myyt esimerkiksi lippuja johonkin tapahtumaan, niin voit kertoa, että vain 80 paikkaa jäljellä tai muuta vastaavaa. Tämä lisää kiireellisyyden tuntua, mutta ei feikkaa.
5. Optimoi mobiiliin!
Suurin osa liikenteestä, joka tulee sosiaalisesta mediasta, tulee mobiilin kautta. Tämä tarkoittaa, että sivusi on oltava mobiiliystävällinen. Itsestään selvää eikö?
Valitettavan usein näkee edelleen huonosti mobiiliin optimoituja sivuja. Sääli sinänsä, koska silloin heitetään rahaa paljon hukkaan.
Haluat aina antaa mobiiliystävällisen kokemuksen laskeutumissivuillasi. Tämä tarkoittaa, että sivun elementit näyttävät luonnolliselta mobiilissa, esim. fontit ovat järkevän kokoisia ja kuvat skaalautuvat hyvin.
Onneksi useimmat sivunrakennustyökalut, kuten WordPressin Elementor ja ThriveThemes tekevät mobiiliasun suunnittelun helpoksi.
Ota siis aikaa pitääksesi huolen, että sivusi näyttää hyvältä mobiilissa. Itse aina katson omalta puhelimeltani uutta laskeutumissivua tarkastaakseni, että kaikki näyttää hyvältä.
Bonus: testimonialsien lisääminen – aikaisempien asiakkaiden kokemuksia
Kumpaan sinä luotat mieluummin, yritykseen joka sanoo olevansa markkinoiden paras tässä ja tässä vai kaveriisi, joka suosittelee yritystä hänen oman positiivisen kokemuksen takia?
Varmasti kaveriisi. Me ihmiset nimittäin luotamme yllättäen TOISIIN IHMISIIN.
Lisäämällä laskeutumissivulle testimonialeja, eli aikaisempien asiakkaiden kokemuksia ja positiivisia kommentteja sinusta, nostat arvoasi muiden silmissä.
Tämä taas rohkaisee henkilöä tekemään haluttu toiminto ja täten ollen konversiot nousevat.
Lisää siis lyhyt tekstipätkä, missä on jokin kommentti aikaisemmalta asiakkaaltasi näkyväksi sivullesi. Toinen tapa, mikä on vielä tehokkaampi, on video-testimonialit. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin video kertoo ainakin enemmän kuin miljoona sanaa!
HUOM! Muista pyytää aina lupa, kun lisäät jonkun henkilön kommentin nimen kera verkkosivullesi.
Ja nyt eikun rakentamaan!
Näillä viidellä + yhdellä stepillä rakennat väkevän laskeutumissivun, joka on tehty konvertoimaan. Et enää haaskaa arvokasta markkinointibudjettiasi ajamaan liikennettä etusivulle, vaan nyt sinulla on selkeä tavoite.
Näin myös tulosten seuraaminen helpottuu, kun tiedät mistä tulokset ovat tulleet ja millä panoksella.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä.
Jos kaipaat sparrausta laskeutumissivun suunnitteluun tai haluat, että minä autan sivusi suunnittelussa ja toteutuksessa, niin ota ihmeessä yhteyttä. Voit ottaa yhteyttä täältä.
Kerro lyhyesti yrityksestäsi, mitä myyt ja miten olette somessa vaikuttaneet. Olen sitten sinuun pikimmiten yhteydessä.
Sinun digimarkkinoinnin tietolähteesi,
Alex Hartikainen