writing

5 simppeliä vinkkiä myyvemmän tekstin kirjoittamiseen

Yksi selvennys ihan alkuun. En ole vuosia copywritingia harjoittanut alan meritoitunut asiantuntija.

Olen vasta suhteellisen alussa, kun puhutaan copywritingista. 

Olen kuitenkin todella utelias ja pyrin koko ajan oppimaan lisää siitä ja ylipäänsä kaikesta, mitä digimarkkinointiin liittyy.

Ja onhan tässä nuoresta iästä huolimatta tullut muutama mainos jo kirjoitettua.

Joka tapauksessa, olen saanut oppini tekemällä itse ja opiskelemalla paljon sekä saamalla palautetta suoraan alan ammattilaisilta.

Uskon, että aloitteleva copywriter, markkinoija tai yrittäjä, joka haluaa oppia aiheesta lisää, saa varmasti tästä blogitekstistä jotain irti ja vähintään uusia ideoita markkinoinnin kehittämiseen ja myyvemmän tekstin kirjoittamiseen.

Mutta ihan aluksi…Mitä edes on copywriting?

Copywriting voidaan mieltää pelkästään tekstin kirjoittamiseksi, vaikka oikeasti se on paljon muutakin.

Copy on esimerkiksi mainoksissa, nettisivuilla tai sähköposteissa esiintyvää tekstiä. Hyvä copywriter osaa kirjoittaa sellaista tekstiä, joka saa ihmiset tekemään halutun asian, vaikkapa ostamaan tai jättämään yhteystietonsa.

Copyssa on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, mikä tekee siitä toimivan. Tässä tekstissä puolestaan listaan muutamia perusasioita ja jätän “advanced” -taktiikat tässä kohtaa myöhemmäksi.

Joka tapauksessa copywriting on todella tärkeä taito, jos haluat saada tuotteitasi ja palveluitasi myytyä tehokkaasti.

Mutta mennään asiaan. Tässä viisi yksinkertaista copywriting-vinkkiä, joita voit lähteä hyödyntämään tänään.

#1 Herätä lukijan huomio pysäyttävällä otsikolla

Puhutaan sitten Facebook-mainoksesta, myyntisivusta, blogiartikkelista tai vaikka uutisesta, otsikko näyttelee suuressa roolissa siinä lukeeko ihminen tekstiä lainkaan. 

Sen täytyy herättää lukijan huomio ja kiinnostus.

Siksi siitä on tehtävä mahdollisimman houkutteleva. Niin, että se naulitsee lukijan huomion. Tässäkin kohderyhmän tuntemus, heidän ongelmiensa ja haasteidensa ymmärtäminen, tulee suureen rooliin.

HUOM! Älä kuitenkaan lähde millekään Buzzfeed-linjalle, jossa lauot suuria lupauksia ja käytät noloja click-bait-keinoja. 

Haluat oikeasti vain kertoa oman lupauksesi, miksi lukijan pitäisi kiinnostua siitä?

Me ihmiset mietimme usein, että “Mitä minä tästä saan?” 

Eli, kun myyt jotakin tai pyydät esimerkiksi liittymään listallesi, tarjoat liidimagneettia, niin otsikkosi tehtävä on kertoa ydinHYÖTY. Eli mitä konkreettista hyötyä henkilö saa tästä.

Jos markkinoit esim. jotain yrityksesi maksutonta opasta, niin älä kerro vain mikä se on esim. ”Digimarkkinointiopas 2021” Ei ole kauhean iskevä otsikko, eikö niin? Kerro sen sijaan mitä se tekee. Esimerkiksi ”Kohenna konversioitasi netissä markkinoimalla tehokkaasti diginä vuonna 2021″ tai jotain vastaavaa.

Otsikko toimii siis arvolupauksena (value proposition), eli kertoo mitä arvoa, eli konkreettista hyötyä klikkaaja, liittyjä tai ostaja saa.

#2 Ainoa tavoitteesi on saada henkilö lukemaan mainoksesi ensimmäinen lause. Sitten toinen. Sitten kolmas. Sitten… no tiedät miten tämä jatkuu.

Helpommin sanottu kuin tehty, eikö vaan? Jos teit hyvää työtä ensimmäisessä vaiheessa ja sait kiinnitettyä kohdehenkilön huomion, nyt tehtäväsi on saada hänet lukemaan mainoksesi, myyntisivusi, blogitekstisi ensimmäinen lause. 

Ikään kuin lähdet johdattelemaan lukijaa lukemaan tekstisi.

Jos henkilö ei lue mainoksesi ensimmäistä lausetta, suurella todennäköisyydellä ei hän myöskään lue toista lausetta.

No miten sitten saat henkilön lukemaan ensimmäisen lauseen ja jatkamaan niin, että hän lukisi koko höskän?

Aloita lyhyesti. Ensimmäinen lause on hyvä olla simppeli ja lyhyt. Jos avaat pitkällä virkkeellä, kiinnostus lopahtaa jo varmasti lauseen puolessa välissä. Eli, mitä napakampi aloitus, sitä suuremmalla todennäköisyydellä teksitäsi luetaan eteenpäin. 

Muista myös se tosiasia, että suurin osa ihmisistä ei tule koskaan lukemaan koko tekstiäsi. Monet lukevatkin alun ja silmäilevät tekstiä sieltä täältä. Hyvällä alulla on siis suuri merkitys!

#3 Anna persoonan näkyä, älä ole kuiva

Älä kirjoita kuivaa ja latteaa tekstiä. Parhaat copywriterit ovat kehittäneet oman tyylinsä, millä kirjoittaa. Älä siis pelkää antaa persoonasi näkyä, koska juuri se voi olla sinun valttikorttisi.

Usein oma tyyli muodostuu ajan kanssa, kun olet ensiksi kirjoittanut paljon. Omintakeinen tyyli kirjoittaa voi olla syy, miksi joku haluaa vaikka liittyä sähköpostilistallesi ja ostaa tuotteitasi / palveluitasi.

Lisäksi se erottaa sinut muista alan toimijoista, jotka kirjoittavat persoonatonta, harmaata tekstiä, joka ei innosta lukemaan.

#4 Kerro tarina ja ole samaistuttava

Ihmiset ovat vuosituhansia kertoneet toisilleen tarinoita. Ei ole siis mikään ihme, että tarinoiden kautta kerrotut asiat jäävät paljon paremmin mieleen, kuin jos vain latelisit faktoja tiskiin.

Monet hyvät puhujat käyttävät tarinoita pitäessään puheita ja esityksiä.

Jos todella haluat, että viestisi jää mieleen ja erottuu muusta kohinasta, kerro tarina.

Kun myyt jotain, kerro se tarinan muodossa. Tarinan voit kertoa esimerkiksi itsesi tai asiakkaasi näkökulmasta. Pääasia on, että tarina on samaistuttava. Jos kerrot tarinaa itsestäsi, kerro heikoista hetkistäsi myös, näytä, että olet ihminen. Tämä tuo sinua paljon lähemmäs asiakaskuntaasi.

Hyvässä tarinassa on aina tiettyjä samoja piirteitä. Tarinassa tulisi olla aina alku, keskikohta ja loppu. Lisäksi hyvässä tarinassa on aina jokin konflikti / vastoinkäyminen, minkä tarinan sankari kohtaa ja joutuu ylittämään.

#5 Kerro hyödyistä ja herätä tunteita

Kuinka useinkaan näkeekään firman verkkosivuilla sellaista copya, joka ei millään tavalla kerro tuotteen/palvelun HYÖDYISTÄ.

Puhimmekin jo, kuinka otsikossa olisi hyvä olla ydinhyöty selvästi näkyvissä. Myyntisivulla tai mainoksessa voit hyvin listata palvelusi tai tuotteesi hyötyjä esim. bullet-pointteja hyödyntäen.

Liian monet yritykset jankuttavat vain toiminnoista. 120 gigan muisti…32 tuuman tv…. Eli siis kerrotaan teknistä höttöä, eikä suoraan puhuta siitä mitä hyötyä tästä on asiakkaalle.

Tästä hyvä esimerkki oli Applen lähestyminen markkinoidessaan iPodia vuonna 2003. Mainoksissa kerrottiin: 1000 biisiä taskussasi. Tämä kertoo suoraan mikä hyöty tuotteesta on asiakkaalle.

Emme osta ominaisuuksia, ostamme hyötyjä. Olemme ihmisinä kuitenkin sen verran itsekkäitä olentoja, että aina mietimme mitä hyötyä tästä oikeasti minulle on? Jos onnistut sen kommunikoimaan tehokkaasti, olet jo melko hyvä copywriter.

Hyötyjen tunnistamisessa voit tehdä pienen harjoituksen. Listaa ensin kaikki tuotteesi / palvelusi ominaisuudet ylös. Esim. laitteessa 32gb muistia tai autossa 50 l tankki. Listaa tämän jälkeen näiden viereen konkreettinen HYÖTY, mitä asiakas tästä ominaisuudesta saa.

On hyvä myös muistaa, että meillä ihmisillä on taipumus ostaa asioita tunneperäisesti. Mieti kalliita merkkivaatteita. Miksi joku maksaa 10 kertaisen hinnan jostain puserosta, kun lähes saman saisi paljon halvemmalla? Kyseessä on emootio, eli tunne siitä, miltä näytät kun pidät tätä kallista puseroa päällä.

Maalaa joku kuva, millainen henkilön elämä on osetettua tuotteesi. Entä millainen se olisi, jos hän ei osta.

Jos onnistut välittämään hyötysi asiakkaallesi niin, että se herättää hänessä jonkun tunnereaktion, ostaminen käy kuin itsestään.

Tietysti tunnereaktioitakin on monenlaisia. Esimerkiksi negatiiviset tunteet, kuten viha tuskin auttaa henkilöä ostamaan sinulta…

—-

Toivottavasti sait tästä käytännön vinkkejä omaan toimintaasi. 

Copywritingia, kuten mitä tahansa muutakin asiaa oppii parhaiten toistojen kautta. Tee, tee ja kirjoita. Mitä enemmän kirjoitat sitä paremmaksi tulet.

Jos haluat apua myyvemmän tekstin kirjoittamisessa, niin autan mielelläni. Voit lähettää minulle suoraan sähköpostia osoitteeseen alex@impakticonsulting.com, niin jutellaan lisää.

Seuraavaan kertaan.

Terveisin,
Alex Hartikainen

Jaa tämä postaus