myyntitunneli

Mikä on myyntitunneli ja mitä siihen kuuluu?

Kuulostaako tutulta? Sinä tarvitset lisää asiakkaita ja liidejä, mutta aika ja osaaminen ei riitä markkinointitoimenpiteisiin. Miltä kuulostaisi järjestelmä, missä saat myyntiä ja liidejä automationa? Myyntitunneli voi olla vastaus ongelmiisi.

Elämme tällä hetkellä sellaista aikaa, jolloin oman viestin saaminen näkyviin ei ole koskaan ollut helpompaa, mutta se, että sen saa kuuluviin on paljon vaikeampaa.

Sosiaalinen media on tuonut paljon mahdollisuuksia yrityksille, mutta myös paljon haasteita. Kaikki kilpailevat huomiosta, kaikki tuputtavat omaa viestiään. Tämä johtaa siihen, että valitettavan suuri osa viesteistä hukkuu kohinaan.

Miten ihmeessä voit sitten saada oman viestisi kuuluviin ja saamaan asiakkaita sosiaalisen median kautta?

Sinun täytyy ymmärtää asiakkaitasi, antaa arvoa ja antaa heille syyn luottaa sinuun.

Tämä luodaan markkinoinnin avulla. Moni luulee, että digimarkkinointi on hankalaa, mutta ei sen tarvitse olla.

Mitä monet tekevät väärin mainostaessaan somessa:

Liikenteen ohjaus pelkästään Facebook mainoksesta verkkosivulle. Tämä ei ole myyntitunneli.

Ongelmana on, että liian monet yritykset yrittävät myydä heti. Tämä on sama, kuin yrittäisi mennä ventovieraan kanssa naimisiin. Ei se niin vaan toimi. Et voi skipata suoraan klousaukseen, sillä eivät he ole vielä pahimmassa tapauksessa edes kuulleet sinusta koskaan aiemmin.

Yritykset siis yrittävät draivata liikennettä verkkosivuille, he ristivät sormensa toivoen että joku konvertoisi.

Mutta näin on todella vaikeaa saada konversioista.

Mikä tässä on vikana? Siinä ei ole strategiaa, tai minkäänlaista myyntitunnelia.

Yleensä kyseessä on kaiken lisäksi täysin kylmä yleisö, eli yleisö joka ei ole kuullut koskaan aiemmin sinusta ja näkevät mainoksesi ensimmäistä kertaa.

Miksi he haluaisivat ostaa sinulta? Se on suoraa tuputtamista epäkiinnostuneille henkilöille, jotka muutenkin näkevät satoja mainoksia päivässä!

Tämän vuoksi monet yritykset haaskaavat turhaa rahaa esimerkiksi Facebook -mainoksiin, jotka eivät toimi. Eivät konvertoi.

Sen sijaan heidän täytyy ensin oppia tuntemaan, pitämään ja luottamaan sinuun. Tämä tehdään myyntitunnelin avulla.

Tuossa edellisessä kuvassa ei ole markkinointisysteemiä, ei minkäännäköistä strategiaa. Pelkkää tuputtamista epäkiinnostuneille henkilöille, jotka tuskin ostavat sinulta mitään. 

Millainen on myyntitunneli?

Myyntitunneli on kuin opastettu asiakaspolku, joka ohjaa asiakkaasi tietämättömyydestä ostoon. Myyntitunnelin sisällä ohjaat asiakkaasi oikeisiin paikkoihin maksimoidaksesi tuoton jokaisesta kävijästä.

Hyvä myyntitunneli pitää sisällään konversiostrategian ja follow-up -strategian. Eli suomennettuna kuinka saada sivustolla kävijät tekemään joku haluttu toiminto, esimerkiksi ostamaan tai jättämään yhteystietonsa ja kuinka heille voidaan markkinoida uudelleen.

Monilla verkkosivulla on suuri bounce rate eli ihmiset tulevat verkkosivulle ja lähtevät sieltä pois nopeasti muille sivuille tai sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookiin.

Siksi haluatkin, että sivustollasi tai laskeutumissivullasi kävijöistä jää jokin jälki. Haluat uudelleenmarkkinoida heille, jotka eivät ottaneet haluttua toimintoa sivuillasi. Kun kohdennat nämä sivullasi kävijät uudelleen uudelleenkohdennuskampanjoilla, missä pyrit antamaan arvoa, he oppivat tuntemaan sinut. 

Sinun täytyy tehdä itsesi näkyväksi. Seuraavan kerran kun he tulevat sivullesi he suuremmalla todennäköisyydellä ottavat halutun toiminnon, koska olet jo tuttu heille ja ehkä olet antanut heille jo sen verran arvoa, että jopa pitävät sinusta. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että ovat paljon potentiaalisempia ostajia. 

Sen jälkeen he pääsevät sisälle systeemiisi, joka pitää sisällään esimerkiksi sähköpostikampanjoita ja up-sellejä, joilla voit myydä tuotteitasi ja palveluitasi lisää. Näistä kuitenkin lisää myöhemmissä blogeissa.

Myyntitunneli ja sen vaiheet

Markkinointisysteemisi, eli funnelisi ensimmäinen vaihe on johtaa liikennettä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookista, Instagramista tai YouTubesta laskeutumissivullesi. Huomaa, että laskeutumissivu on usein jokin muu, kuin yrityksen etusivu.

Laskeutumissivulla haluat antaa mahdollisimman paljon arvoa, kertoa tuotteestasi tai palvelustasi ja pyytää sitten heiltä jotain, esimerkiksi sähköpostiosoitetta. 

Mutta annatkin heille jotain sitä sähköpostiosoitetta vastaan, esimerkiksi ilmaisen kokeilujakson tai ekirjan. Tämä toimii liidimagneettina. Kutsun sitä “arvopläjäykseksi”

Itse voisin tarjota esimerkiksi PDF:n “Suurin virhe, mitä pienyrittäjät tekevät mainostaessaan sosiaalisessa mediassa.”

Nyt tiedät mikä on konversiostrategia.

Vaikka sivustollasi kävijät eivät antaisi mitään, voit uudelleenkohdentaa heidät Facebookin uudelleenkohdennusmainoksilla.

Kyseiset ihmiset, jotka alussa klikkasivat mainostasi ja menivät sivuille ovat jo ilmaisseet mielenkiintonsa sinua kohtaan, mutta eivät ole valmiita sitoutumaan. Tämä on varsin ymmärrettävää. He eivät vielä tunne sinua ja luota sinuun tarpeeksi.

Luotkin siis uudelleenkohdennuskampanjan näille kävijöille ja tarjoat heille enemmän arvoa. Näin he oppivat tuntemaan sinut ja pitämään sinusta. Ja lopulta luottamaan sinuun.

Ja ne ketkä antoivatkin jo sähköpostiosoitteen ovat nyt postituslistallasi, eli voit markkinoida heille uudelleen.  Nyt myyntifunneli pitää sisällään myös follow up -strategian.

Up-sell, eli lisämyynti

Seuraavaksi, jos sinulla on jotain kalliimpia tuotteita tai palveluita voit lisämyydä heille. He ovat jo funnelissasi ja menneet eteenpäin tehden pienen sitoutumisen aikaisemmin, niin nyt voit pyytää heiltä vähän enemmän jo. Tätä kutsutaan up-selliksi. 

Otan taas omakohtaisen esimerkin. Voisin konsulttina tarjota vaikka ilmaisen strategiapuhelun tai alennetun verkkosivun auditoinnin. Tämä toimii lisämyyntinä, sillä pyydät nyt jo hieman suurempaa sitoutumista.

Ymmärrätkö idean? Ensiksi pienempi sitoutuminen joka johtaa suurempaan sitoutumiseen. Ihmiset suuremmalla todennäköisyydellä ottavat lisämyyntisi vastaan kun olet ensiksi näyttänyt arvosi ja he ovat jo saaneet maistiaisen kompetenssistasi.

He ovat sanoneet sinulle jo kyllä, joten mikseivät he sanoisi uudestaan? Paras ostaja on sellainen, joka on jo ostanut sinulta.

Ja tämä systeemi on paljon paljon tehokkaampi, kuin pelkkä verkkosivu. Tällaisella yksinkertaisella systeemillä tarjoat asiakkaillesi niin sanotun opastetun asiakaspolun, eli se matka siitä kun kuulivat sinusta, siihen kun tekevät kanssasi diilin.

Videossa kerron lisää mynyntitunnelista. Ota haltuun myös Impakti Consulting YouTube-kanava, missä lisää myyntitunneleista ja sosiaalisen median mainonnasta.

Jos tarvitset sparrausta tai apua myyntitunneleissa, voit ottaa yhteyttä minuun täältä.

Jaa tämä postaus