hb

Henkilöbrändi – turha ja väkinäinen vai välttämätön?

Sanana “henkilöbrändi” saattaa nostaa monilla niskavillat pystyyn. Saatamme mieltää henkilöbrändin usein jonain muovisena ja epäautenttisena asiana – jopa väkisin väännetyltä. Miten muka henkilö voisi olla brändi?

Brändillä on monta mielleyhtymää, monesti meillä tulee mieleen ensiksi esimerkiksi logo tai slogan. Oikeastaan brändi on ihan jotain muuta. Brändiä voidaan ajatella olevan maine.

Meillä kaikilla siis on jo olemassa henkilöbrändi. Se on sinun maineesi ja se mielikuva sinusta. Eli mitä sinusta puhutaan kun et ole huoneessa. Onko sinulla käsitystä maineestasi? Millainen on “henkilöbrändisi” esimerkiksi työpaikallasi?

Henkilöbrändäys verbinä sen sijaan tarkoittaa tietoisesti tehtyjä toimia tämän mielikuvan rakentamisen eteen.

Henkilöbrändätä voi monessa eri paikassa onlinessa ja offlinessa. Sosiaalinen media mahdollistaa meille tänä päivänä pääsyn tuhansien ja taas tuhansien ihmisten eteen ja saada viestisi kuuluviin. 

Offlinessa voit rakentaa henkilöbrändiä näyttäytymällä usein esimerkiksi alasi tapahtumissa ja verkostoitumalla ihmisten kanssa. On tärkeää luoda suhteita, koska et koskaan tiedä kehen törmäät. Jollakin saattaa olla vaikka oma podcast, mihin kutsuu sinut vieraaksi ja pääset näin tuomaan itseäsi esille.. 

Henkilöbrändäyksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole tyrkyttää jatkuvasti omia palveluita ja tuotteita vaan antaa ARVOA ja luoda tiettyä mielikuvaa esimerkiksi jonkun tietyn alan asiantuntijana. Kysymällä kysymyksen mistä sinä haluat, että sinut tunnetaan?

Miksi henkilöbrändi sitten on tärkeä?

Vahva henkilöbrändi mahdollistaa paljon uusia asioita, jotka voivat buustata uraasi paljonkin. Vahvan henkilöbrändin avulla voit esimerkiksi yrittäjänä pyytää enemmän rahaa palveluistasi. Olet ehkä luonut tietoisesti mielikuvaa ja mainetta jonkun alan asiantuntijana ja sinulla on nyt “lupa” pyytää myös enemmän korvausta palveluistasi, koska olet tunnettu ja tunnustettu alallasi.

Toinen tärkeä seikka, miksi henkilöbrändi on tärkeä on se, että pääset työskentelemään parempien asiakkaiden kanssa, sillä parhaat hakeutuvat parhaiden joukkoon. Parhaat asiakkaat ovat yleensä motivoituneita ja fiiliksissä päästessään työskentelemään kanssasi. Tämä mahdollistaa tulosten saamisen asiakkaille paljon helpommin ja tätä kautta myös brändisi kasvaa kollektiivisessa tietoisuudessa.

Kolmas miksi henkilöbrändi on tärkeä liittyy meidän geeneihin ja perimään- Ihmiset luottavat sellaisiin, jotka ovat samanlaisia kuin hän. Ihmiset luottavat toisiin ihmisiin paljon ennemmin kuin kasvottomiin yritysbrändeihin. 

Kun näet kasvottoman yrityksen mainostamassa tuotteitaan ei se kiinnosta läheskään yhtä paljon, kun jos siinä olisi ihminen kertomassa tuotteesta sinulle. Näin ollen henkilöbrändi tekee yrityksen toiminnasta myös läpinäkyvämpää kun yleisö näkee kuka on tämän yrityksen takana.

Nyt saatat ajatella:

“Okei, eli henkilöbrändin rakentaminen on tärkeää nykymaailmassa, mutta miten lähden rakentamaan sellaista?”

 

Ensinnäkin, kuten minkä tahansa tavoittelemisen arvoisen asian kanssa, ei henkilöbrändi synny päivässä, ei viikossa eikä usein edes vuodessa. Se on pitkäjänteistä työtä oman mielikuvan rakentamisen eteen monissa eri kanavissa niin onlinessa kuin offlinessa.

Jos se olisi helppoa, niin kaikki tekisi niin…

Mutta se ei ole helppoa, joten siksi vain harvat jaksavat rakentaa henkilöbrändiään pitkäjänteisesti. Nämä ovat niitä, ketkä menestyvät ja luovat itsestään tunnettua alan osaajaa.

Okei, olen tutkinut henkilöbrändejä ja kirjoittanut aiheesta opinnäytetyönkin. Lisäksi olen itse matkalla rakentamassa omaa henkilöbrändiäni. Nämä keinot tulevat omista havainnoistani ja tutkimuksesta mitä olen tehnyt. Oman tietoisesti rakennettavan henkilöbrändin prosessi on vielä kesken, mutta kirjoittamalla näitä ylös opin myös itse ja pystyn jakamaan ajatuksia muille.

Mennään asiaan… jaan nyt 6 steppiä miten sinä voisit lähteä rakentamaan omaa henkilöbrändiäsi. Näitä vinkkejä ei tarvitse lukea kuin raamattua, mutta ne antavat suunnan oman henkilöbrändisi suunnittelulle. 

  1. Mitä tiedät ja osaat? Lähde rakentamaan brändiä vahvuuksistasi

Mainitsin alussa, että on tärkeää kysyä kysymys mistä haluan minut tunnettavan? Tai toinen voisi olla mistä mielenkiintoisesta lupauksesta haluat tulla tunnetuksi? Sinulla on varmasti jotain erikoisosaamista, joko ammatillista tai harrastusmuotoista tai joku asia mistä olet todella intohimoinen. Tällaiset asiat ovat juuri niitä mistä voit lähteä rakentamaan omaa henkilöbrändiäsi. Listaa ylös tällaisia asioita ja pisteytä ne. Voi olla, että joku pomppaa sieltä esiin. Jos taas olet jo varma siitä minkä pohjalta rakentaa henkilöbrändiäsi niin hyvä, siirry seuraavaan steppiin.

  1. Mieti kenelle haluat puhua

Kohderyhmän määrittäminen on kriittisen tärkeää. Et voi lähteä olemaan koko kansan henkilöbrändi, vaan aluksi sinun on keskityttävä pieneen joukkoon ihmisiä, joille viestisi on tärkeä. Esimerkiksi kotiäidit, hyvinvointialan yrittäjät tai putkimiehet. 

Henkilöbrändin ei tarvitse olla mikään superjulkkis, vaan sen oman alan tunnettu osaaja.

  1. Missä kanavoissa tavoitat kohdeyleisösi? Valitse oma alustasi

Mieti omaa kohdeyleisöäsi. Missä kanavissa he viettävät aikaansa? Onko se YouTube, Facebook, LinkedIn, Instagram, Podcast tai blogi. Aluksi kannattaa valita yksi pääkanava, minkä otat haltuun. Usein kuulee sitä, että pitää olla monikanavainen ja näkyvissä joka paikassa samaan aikaan. Mutta henkilöbrändillä, jolla ei ole suurta tiimiä takana, voi se olla uuvuttavaa. Siksi onkin ainakin aluksi tärkeä valita yksi pääkanava minkä handlaat hyvin. 

Kanavaa valittaessa mieti lisäksi mikä median muoto on sinulle kaikkein luontevin. Teetkö mieluummin videoita vai kuvia? Puhutko vai kirjoitatko? On tärkeää, että pystyt kommunikoimaan viestiäsi sillä tavalla ja siinä mediassa, mikä tuntuu sinulle kaikkein omimmalta.

  1. Älä arastele mielipiteittesi kanssa

Tämä on vaikeaa varsinkin meille suomalaisille. Liian usein mietimme mitä se toinen ajattelee jos sanon näin tai teen näin. Loppupeleissä sillä ei ihan hirveästi ole merkitystä. Paras henkilöbrändi syntyy sillä kun olet oikea oma itsesi.

Menestyneimmät henkilöbrändit ovatkin sellaisia, jotka herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Heillä on usein polarisoivia mielipiteitä ja käyttäytyvät eri tavalla kuin “normaalit ihmiset”. Ja tämäkös ärsyttää perusjantusta suunnattomasti. Mieti esimerkiksi sellaisia henkilöitä kun Jari Sarasvuo, Andrei Koivumäki tai Cheek. Heillä kaikilla on polarisoivia mielipiteitä ja massasta poikkeava tyyli tehdä asioita muilta lupaa kyselemättä. 

Kerro siis asioita kuten ne oikeasti näet. Älä mieti liikaa muiden mielipiteitä, sillä aina on henkilöitä, ketkä väittävät vastaan kaikesta. Ole oma itsesi, kerro mielipiteesi ja anna mennä. Mitä poikkeavampia ne ovat, sen parempi. 

  1. Ole säännöllinen ja yhtenäinen

Kestävää brändiä on vaikea rakentaa, jos postaat epäsäännöllisesti muutaman kuukauden välein. Tällöin et ole tarpeeksi usein ihmisten tietoisuudessa vaan näyt vain välillä heidän feedissään. Siksi onkin tärkeää olla säännöllinen ja julkaista usein. Poissa silmistä, poissa mielestä pätee tässäkin ja sinähän haluat olla ihmisten mielissä, eikö?

Säännöllisyyteen liittyy myös se mistä puhut. Jos henkilöbrändisi keskittyy puutarhan hoidon ympärille ja yhtäkkiä rupeat puhumaan hassuista kissavideoista, ei se ole yhtenäinen ja linjassa brändisi kanssa. Aina silloin tällöin voit puhua myös jostain muusta, mutta muista oma brändisi ja ole yhtenäinen.

Huh! Tässä riittää varmasti sulateltavaa.

Kuten sanoin, nämä stepit antavat osviittaa henkilöbrändisi suunnitteluun, mutta voit soveltaa niitä haluamasi mukaan. 

Oletko valmis ottamaan tuumasta toimeen ja lähteä rakentamaan henkilöbrändiäsi?

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli sinulle jotain hyötyä ja sait edes muutaman kultahipun tai ahaa-elämyksen.

Jos sinulla on mitään kysyttävää tai haluat puhua aiheesta, niin voit ottaa minuun yhteyttä parhaiten sähköpostin kautta alex@impakticonsulting.com tai ottamalla yhteyttä täältä.

Tuottoisaa loppuvuotta!

Terveisin,

Alex Hartikainen

Jaa tämä postaus